Badagoni Brut - ігристе вино з яскравим смаком та ароматом
-613x460.jpg)
- Виноград – Мцване (урожай 2014 р.).
- Збір ягід - ручний.
- Регіон - неподалік від кафедрального собору Алаверди (Кахетія).
- Алкоголь – 12,5%.
- Сахар – 6-15 г/л.
- Рейтинг Code de Vino – 93/100.
Компанія Badagoni - відносно молодий виробник вишуканих грузинських вин. Її історія почалася в 2003 році, але дуже швидко бренд став воістину масштабним представником виноробного бізнесу. Але на відміну від інших подібних компаній Badagoni націлена на виробництво авторських вин, які зберегли давньогрузинські традиції. Крім того, вона є єдиною грузинською компанією-виноробом, яка має сертифікат якості ISO.
У 2014 році після вдалого збору врожаю в околицях монастиря Алаверди компанія Badagoni випустила по-справжньому цінний продукт - шампанське Badagoni Brut. Це справжній витвір виноробного мистецтва і одна з візитних карток Грузії.
Благородне вино Badagoni може скласти гідну конкуренцію французьким шампанським і без зайвих слів завоювати титул кращого ігристого вина. Воно вважається мілліземним, оскільки вироблено у вдалий виноградний врожайний рік у 2014-му. Це божественний напій, в якому гармонійно поєднуються благородна свіжість і вишуканий фруктово-ягідний аромат.
Благородний напій з білого винограду Мцване створений в сонячному грузинському регіоні Кахетії. Він призначений для справжніх цінителів, які не готові чекати довго, щоб покуштувати справжнє ігристе вино.
На жаль, Badagoni Brut не може змагатися з елітними винами, наприклад, 1772 або 1785, зробленими під іншу витримку. Але в ньому є якийсь шарм і ексклюзивність, що дозволяє легко обійти витримані 5-7 років вина.
Сорт брют в виноробстві вважається справжньою цінністю. Йому притаманні унікальні смакові якості, але оцінити їх по достоїнству можуть тільки справжні цінителі. Брют пити приємно і корисно. Цей напій завжди зрозумілий до останньої краплі - він або є мелодійною сопілкою, або дико сушить всі органи смакового сприйняття.
Вартість однієї пляшки повністю відповідає очікуванням. Цей божественний виноградний напій навіть нерентабельно підробляти, тому відсоток присутності на ринку контрафактного ігристого вина стрімко наближається до нуля.
Особливості
Вишукане ігристе вино Badagoni Brut проводиться за технологією вторинного бродіння. Спочатку виноградні ягоди, які виросли під теплим грузинським сонцем і набралися необхідної кількості цукру, збирають в дерев'яні ящики. Збір грон здійснюється виключно вручну і тільки після того, як ягоди досягнуть потрібної цукристості.
Далі гребені відокремлюють і поміщають в спеціальні герметичні резервуари, де відбувається чарівництво перетворення винограду в шипучий напій (вторинне бродіння). До дозрівання (не менше 3-х місяців) напій витримується в герметичній тарі під певним тиском, що дозволяє сформувати унікальний смако-ароматичний букет.
Після закінчення процедури вторинного бродіння напій переливають в пляшки. Дозрівання Badagoni Brut триває в цій тарі, яка є результатом успішної спільної роботи виноробної компанії Badagoni та італійського бренду Tonutti. Ексклюзивна тара допомагає створити сприятливі умови для витримки напою і наділити його шляхетними якостями.
Щороку Badagoni випускає більш як 2 млн пляшок ігристого вина з винограду сорту Мцване. Кожна пляшка таїть в собі вишуканий смак, приємний аромат і кращі традиції грузинського виноробства. Для виробництва ігристого вина використовується не тільки кращий виноград, але й інноваційне обладнання.
➤ Виноград
Для виготовлення вина Badagoni Brut застосовується добірний виноград сорту Мцване. Саме він є золотим стандартом білих вин Кахетії.
Нині існують різні технології виробництва ігристих вин. Але компанія Badagoni віддає перевагу складним напрямкам.
Одним з ключових моментів у виноробстві є вибір сорту винограду. Важливо враховувати не стільки вміст цукру в ягодах, скільки їх технічну зрілість.
Донато Ланаті - головний технолог компанії Badagoni, довгий час експериментував у своїй лабораторії перед тим, як вибрати відповідну сировину для приготування благородного вина. Він досліджував більше ніж 250 сортів і зробив висновок про те, що саме Мцване є тією самою унікальною сировиною, в якій зібрані кращі якості винограду.
Ягоди цього сорту увібрали в себе красу і велич грузинських гір, незвичайне тепло кахетинського сонця, що зачаровує гладь річки Алазани. Тому Мцване вважається одним з кращих видів сировини для виробництва ігристого вина Badagoni Brut, що володіє незабутнім смаком і ароматом.
З першого ковтка напій показує свій істинний характер, залучає солом'яним кольором, тонким букетом ягід, фруктів і квітів, а також тривалий час виходять бульбашками.
➤ Бульбашки від Sexton Badagoni
Таємниця, істина та секрет ігристого вина ховається в бульбашках. Саме вони дозволяють істинним знавцям елітного алкоголю читати й представляти продукт.
Для оцінки якості напою необхідно налити його в келих об'ємом 200 мл, який дозволяє спостерігати за формуванням кратера. Саме він демонструє дихання і досконалість напою.
Кратером заведено називати місце, звідки бульбашки формуються. Повну інформацію про напій можна «прочитати» по величині, напрямку, насиченості бульбашок.
Виробникам благородного напою Badagoni Brut вдалося створити унікальну газову хореографію. Шляхом внутрішньої іонізації, порушуючи всі закони виробництва шампанського, Badagoni робить дане благородне вино. Цей напій можна пити, не турбуючись про втрату бульбашок. Особливу роль тут, звичайно, грає унікальний кахетинський клімат, вік виноградників, а також цукор і дріжджі, додавання яких дозволено офіційно.
➤ Смак
Привабливість цього напою - виражений яблуневий аромат, який надає йому неймовірну свіжість. Напій відмінно гармонує з усіма стравами та підсилює їх смакові якості.
➤ Терруар
Кахетія вважається перлиною виноробства Грузії, а найбільш прославлений її район - це Алазанська долина шириною близько 20 км. Вона знаходиться на пагорбі (більше 200 метрів над рівнем моря).
Виноград Мцване, який використовується для виробництва вишуканого шампанського Badagoni Brut, виростає в особливій місцевості - поблизу кафедрального собору Алаверді. Виноградники тут розташовуються під північним ухилом, що дозволяє контролювати концентрацію цукру в ягодах.
Вживання Badgoni Brut
Попри те що грузинське виноробство відродилося лише на початку цього століття, вина Кахетії завжди вважалися ознакою гостинності та пишного застілля.
Ігристе вино Badagoni Brut буде доречним під час будь-якого свята. Але щоб повністю відчути його вишуканий смак, тонкий аромат і насолодитися танцем грайливих бульбашок, вживати його бажано з келиха, який призначений для шампанського (конусний, келих «В» та ін.). Оптимальна температура подачі, що дозволяє піднести напій з кращого його боку, 8-13 ° С.